Kuvaa Nautaa – hyvää kannattaa odottaa
Kuvaa Nautaa tuottaa tutkittua tietoa nautojen lämpökuvauksesta. Luotettavien tulosten saamiseksi tutkimusaineiston on oltava riittävä ja siitä syystä olemmekin ottaneet naudoista yhteensä noin 30 000 lämpökuvaa, joiden analyysit ovat täydessä vauhdissa. Siinäpä syy, miksi kuvientulkintaohjeet antavat vielä odottaa itseään hetkisen.
KUVA. Sorkkien ja utareiden lämpökuva-analyysien kanssa rinnalla seuraamme poikivien lehmien lämpötiloja. Olisi kiinnostavaa tietää, josko poikimisen ajankohtaa tai poikimahalvausta voisi ennakoida. Kuva: Juliana Roivainen, Luke
Uudet innovaatiot maatalousyrittäjien käyttöön
Innovaatio ja sen toteutus voivat olla loistavia. Niistä ei kuitenkaan ole juurikaan iloa kuin kehittäjilleen, jos kuningasidea ei tavoita käyttäjiään. Lämpökuvaushanketta onkin rummutettu pitkin talvea. Maatalousyrittäjille hankkeesta on kerrottu esimerkiksi Innovaatioita navettaan -tilapäivässä 28.1.2020 ja sen uutisoinnissa. Tiedepiireille hanketta on puolestaan esitelty Maataloustieteen Päivillä 8.-9.1.2020 posterilla ”Kuvaa Nautaa luo ja testaa nautojen lämpökuvantamisohjeita EIP-verkostossa”. Maataloustieteen tiivistelmät löydät täältä, Kuvaa Nautaa -tiivistelmä sivulla 240.
Maaseudun innovaatioryhmien tapaamisessa 11.2.2020 esiteltiin Kuvaa Nautaa –hankkeen lisäksi muita käynnissä olevia innovaatiohankkeita, jotka selvittävät mahdollisia ratkaisuja maatalouden ongelmiin. Esityksiä oli nautojen lämpökuvantamisen lisäksi esimerkiksi älykkäistä mittauksista karjan ruokinnassa, säilörehun laadun sensoriseurantaa ja maatalouden liiketoiminnan kehittämistä data-analytiikalla. Vai kiinnostaako sinua enemmän tomaattien ja kurkkujen kasvatukseen liittyvät big data -testipedit tai mansikanpoimintarobotti?
Maaseudun innovaatioryhmien tapaamisen 11.2.2020 hanke-esittelyt löydät täältä.
Hyvää kannattaa odottaa
Hankkeessa otettujen lämpökuvien huolellinen analysointi ottaa aikansa, mutta sen tuloksena saadaan tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvat lämpökuvien tulkintaohjeet. Hyvää kannattaa siis odottaa!
Blogin kirjoitti projektipäällikkö Salla Ruuska