Blog yläosa

Blogi

Kuvaa Nautaa -hankkeen blogista voit seurata hankkeen kuulumisia. Lisäksi blogissa käsitellään ajankohtaisia nautojen lämpökuvaukseen liittyviä aiheita. Blogilla on toimituskunta, johon kuuluvat koulutusvastuupäällikkö Petri Kainulainen ja tuntiopettaja Suvi Kyytsönen Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Kuvaa Nautaa – hyvää kannattaa odottaa

Kuvaa Nautaa tuottaa tutkittua tietoa nautojen lämpökuvauksesta. Luotettavien tulosten saamiseksi tutkimusaineiston on oltava riittävä ja siitä syystä olemmekin ottaneet naudoista yhteensä noin 30 000 lämpökuvaa, joiden analyysit ovat täydessä vauhdissa. Siinäpä syy, miksi kuvientulkintaohjeet antavat vielä odottaa itseään hetkisen.

Kuvaa nautaa lämpökuvaus 1

KUVA. Sorkkien ja utareiden lämpökuva-analyysien kanssa rinnalla seuraamme poikivien lehmien lämpötiloja. Olisi kiinnostavaa tietää, josko poikimisen ajankohtaa tai poikimahalvausta voisi ennakoida. Kuva: Juliana Roivainen, Luke

Uudet innovaatiot maatalousyrittäjien käyttöön

Innovaatio ja sen toteutus voivat olla loistavia. Niistä ei kuitenkaan ole juurikaan iloa kuin kehittäjilleen, jos kuningasidea ei tavoita käyttäjiään. Lämpökuvaushanketta onkin rummutettu pitkin talvea. Maatalousyrittäjille hankkeesta on kerrottu esimerkiksi Innovaatioita navettaan -tilapäivässä 28.1.2020 ja sen uutisoinnissa. Tiedepiireille hanketta on puolestaan esitelty Maataloustieteen Päivillä 8.-9.1.2020 posterilla ”Kuvaa Nautaa luo ja testaa nautojen lämpökuvantamisohjeita EIP-verkostossa”. Maataloustieteen tiivistelmät löydät täältä, Kuvaa Nautaa -tiivistelmä sivulla 240.

Maaseudun innovaatioryhmien tapaamisessa 11.2.2020 esiteltiin Kuvaa Nautaa –hankkeen lisäksi muita käynnissä olevia innovaatiohankkeita, jotka selvittävät mahdollisia ratkaisuja maatalouden ongelmiin. Esityksiä oli nautojen lämpökuvantamisen lisäksi esimerkiksi älykkäistä mittauksista karjan ruokinnassa, säilörehun laadun sensoriseurantaa ja maatalouden liiketoiminnan kehittämistä data-analytiikalla. Vai kiinnostaako sinua enemmän tomaattien ja kurkkujen kasvatukseen liittyvät big data -testipedit tai mansikanpoimintarobotti?

Kuvaa nautaa maaseudun innovaatioryhmät

Maaseudun innovaatioryhmien tapaamisen 11.2.2020 hanke-esittelyt löydät täältä

Hyvää kannattaa odottaa

Hankkeessa otettujen lämpökuvien huolellinen analysointi ottaa aikansa, mutta sen tuloksena saadaan tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvat lämpökuvien tulkintaohjeet. Hyvää kannattaa siis odottaa!

Blogin kirjoitti projektipäällikkö Salla Ruuska

Hankkeessa mukana

hankkeessat