Blog yläosa

Blogi

Kuvaa Nautaa -hankkeen blogista voit seurata hankkeen kuulumisia. Lisäksi blogissa käsitellään ajankohtaisia nautojen lämpökuvaukseen liittyviä aiheita. Blogilla on toimituskunta, johon kuuluvat koulutusvastuupäällikkö Petri Kainulainen ja tuntiopettaja Suvi Kyytsönen Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Mihin kaikkeen lämpökuvausta voidaan maatilalla hyödyntää?

Kesän 2019 alussa julkaistiin infovideot sorkkien ja utareiden lämpökuvauksesta. Tällä hetkellä työskentelemme sorkkien ja utareiden lämpökuvien analysointien parissa. Mutta mihin muuhun lämpökameraa voidaan maatilalla käyttää nautojen kuvauksen lisäksi?

Lämpökuvantamisesta on moneksi

Ideoita maatilojen lämpökuvauskohteista on kerätty hankkeen sidosryhmiltä, Savonian agrologiopiskelijoilta ja muilta lämpökuvauksesta innostuneilta. Keskusteluissa ideat ovat lennelleet rakennusten lämpövuotojen selvittelystä ihmislasten lämmön mittaamisen. Vasikkakasvattamoissa kiinnostavia lämpökuvauskohteita voisivat olla esimerkiksi kuumeisten eläinten seuranta ja ternimaidon lämpötilan mittaaminen. Nousipa ideoinnissa esille myös lämpökameran hyödyntäminen karanneiden hiehojen etsimisessä metsän siimeksestä!

Voiko lämpökuvantamisella havaita rehun pilaantumisen?

Rehusiilon avaamisen jälkeen säilörehu joutuu kosketuksiin hapen kanssa, joka voi johtaa rehun laadun heikkenemiseen ja rehun lämpenemiseen. Luonnonvarakeskus Luken Rekina-hanke testaa vuoden 2020 aikana, voidaanko lämpökuvantamista hyödyntää rehun pilaantumisen havaitsemisessa maatiloilla. Hankkeessa selvitetään kuivan rehun säilönnän kriittisiä kohtia ja etsitään ratkaisuja säilönnällisten riskien minimoimiseksi. Tutkittua tietoa rehujen lämpökuvantamisesta on siis tulossa!

Satun siilo

Kuva. Rehusiilon lämpötilaa mittaamalla voidaan havaita rehumassan lämpötilaerot. Kuvassa lämmennyt rehu näkyy muuta aluetta vaaleampana sinisenä alueena.

Muita maatilan käyttökohteita

Lämpökamerat ovat oivia apuvälineitä rakennusten lämpövuotojen havaitsemisessa. Ulkolämpötilan ollessa sisäilmaa alhaisempi lämmön karkaaminen rakennuksen saumakohdista näkyy lämpiminä alueina rakennuksen ulkopinnassa tai viileinä kohtina rakennuksen sisäpinnoissa.

Lämpökuvaamisesta voi olla myös hyötyä sähkökalusteiden tai -johtimien kunnon arvioinnissa, sillä lämpöpoikkeamat voivat kertoa viallisesta pistorasiasta tai johtimesta. Lämpökuvaamista voidaan hyödyntää myös koneiden ja laitteiden kunnon tarkkailussa, koska toimintahäiriöt voivat aiheuttaa koneiden ja laakereiden ylikuumenemista.

Vaikka lämpökameraa voidaan hyödyntää sähkölaitteiden toiminnan tutkimisessa tai nautojen tarkkailussa, muista kuitenkin luottaa ammattilaisten asiantuntemukseen. – Lämpökameran omistaminen ei tee kenestäkään sähkömiestä tai eläinlääkäriä, vaikka lämpökuvaus onkin hyvä apuväline paikannettaessa rakennusten ja nautojen ongelmia.

Frondelius blogikuva

Kuva. Navetan ruokintapöydältä otetusta lämpökuvasta nähdään, että lehmät ovat huomattavasti ympäristöään lämpimämpiä. Kuvan ylälaidassa voidaan erottaa myös lämpöä säteilevät valaisimet.

Lämpökameroita joka lähtöön – tervetuloa testaamaan 28.11.2019

Puhelimen tiedonsiirtoporttiin liitettävän lämpökameran saa hankittua itselleen noin 400 eurolla. Lisäksi markkinoilta löytyy älypuhelimia, joissa on integroitu lämpökamera, tai erillisiä lämpökameroita. Lämpökameroita löytyy siis joka lähtöön! Kuvaa Nautaa -hankkeessa tullaan vertailemaan erilaisia ja erihintaisia lämpökameroita, joten apua kameran valintaan on tarjolla lämpökamerakuumeen yllättäessä.

Ennen kameravertailujen valmistumistumista sinulla on mahdollisuus kokeilla lämpökameroita ja lämpökuvaamista 28.11.2019 AgriFuture-seminaarin Lämpökuvausta lämmöllä -työpajassa Savonia-ammattikorkeakoulun Iisalmen kampuksella. Maksuttomassa AgriFuture-seminaarissa eläinlääkäri Iris Kaimio kertoo sairaiden eläinten löytämisestä karjasta ja eläinlääkäri Minna Kujala-Wirth puolestaan valottaa talviaikaisen jaloittelun vaikutusta sorkkaterveyteen. Puheenvuoron lypsylehmien tunnutusruokinnasta saa Luken tutkija Sari Kajava.

AgriFuture-seminaari on kaikille avoin, ilmoittaudu 14.11.2019 mennessä täällä 

Blogin kirjoitti Savonian Salla Ruuska

Hankkeessa mukana

hankkeessat