Blog yläosa

Blogi

Kuvaa Nautaa -hankkeen blogista voit seurata hankkeen kuulumisia. Lisäksi blogissa käsitellään ajankohtaisia nautojen lämpökuvaukseen liittyviä aiheita. Blogilla on toimituskunta, johon kuuluvat koulutusvastuupäällikkö Petri Kainulainen ja tuntiopettaja Suvi Kyytsönen Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Lämpökamerat pääsivät tositoimiin

Helmikuun puolivälissä Luonnonvarakeskus Maaningalle kokoontui innostunut porukka. Paikalla oli Kuvaa Nautaa -hankkeen EIP-ryhmän tilallisia sekä hankkeen työntekijöitä. Lilli Frondelius Lukelta kertoi ensin tutkimusnavetassa saaduista lämpökuvauskokemuksista. Lupaavalta näyttää etenkin sorkkien lämpökuvaaminen. Samalla kävi selväksi, että ideat alkavat sinkoilla, kun samoista asioista kiinnostuneet ihmiset kokoontuvat saman katon alle. Keskustelua nimittäin virisi esimerkiksi siitä, miten lämpökuvauksella voisi tarkastella sorkan lämpenemistä sorkkahoidon aikana erilaisia hiontalaikkoja käytettäessä. Toinen tuottaja aikoi katsoa lämpökameran avulla mille korkeudelle lämpölamppu tai lämpöpaneeli kannattaisi asettaa, jotta vasikoilla olisi riittävän lämmintä.

Lyhyen teoriaosuuden jälkeen ensimmäiset lämpökuvausohjeet esiteltiin EIP-tilallisille ja niitä päästiin heti testaamaan ensin kuivaharjoitteluna sisällä ja sitten käytännössä Luken navetassa. Jo kuivaharjoittelussa tuli selväksi lämpökameramallien ensimmäiset hyvät ja huonot puolet. Esimerkiksi C2-mallissa kuvanottopainiketta saa painaa hyvin lujaa, että kameran saa ottamaan kuvan. Puhelimeen kiinnitettävä FLIR ONE Pro puolestaan tuntui tuottajien mielestä turhan herkältä ja suojattomalta laitteelta navettaolosuhteisiin vietäväksi. Sen pelättiin irtoavan puhelimesta kesken kuvauksen ja pahimmassa tapauksessa luiskahtavan lantakuiluun ritilöiden välistä. Onneksi FLIR ONE Pro:ta käytettäessä puhelinta voi pitää myös ylösalaisin, jolloin laite on puhelimen yläpuolella ja ehkä pienemmässä vaarassa irrota kuvauksen tuoksinassa.

IMG 20190311 WA0003

Kuva 1. Lämpökameran ja ohjeiden testausta Luken navetassa.

Lopulta koitti odotettu hetki, kun lämpökamerat lähtivät EIP-ryhmän tilallisten mukana ensimmäiseen koekäyttöön aitoon ympäristöön. Tiloille lähti nyt yksi FLIR E5 kamera, kolme FLIR C2 kameraa, neljä FLIR ONE Pro kameraa ja yksi CAT S60 puhelin, jossa on sisäänrakennettu FLIR lämpökamera. Jotta kukin tila saisi kokeilla mahdollisimman montaa kameramallia jo tässä vaiheessa, lämpökamerat vaihtavat tämän ensimmäisen kokeilujakson puolessa välissä tilalta toiselle. Tilallisten tehtävänä on kuvata mahdollisimman monipuolisesti haluamiaan kohteita tilallaan. Ontuvien tai muuten kipeältä vaikuttavien eläinten lisäksi he voivat kuvata myös esimerkiksi säilörehua siilossa pilaantumisen tarkkailemiseksi tai loisteputkivalaisimia niiden kunnon tarkastamiseksi. Kiinnostavat havainnot ja kokemukset jaetaan pikaviestein tai sähköpostin välityksellä. Jännityksellä odotamme mitä kokemuksia tulevat viikot tuovatkaan tullessaan.

Blogin kirjoitti Inka Nykänen Savonialta.

Hankkeessa mukana

hankkeessat