Blog yläosa

Blogi

Kuvaa Nautaa -hankkeen blogista voit seurata hankkeen kuulumisia. Lisäksi blogissa käsitellään ajankohtaisia nautojen lämpökuvaukseen liittyviä aiheita. Blogilla on toimituskunta, johon kuuluvat koulutusvastuupäällikkö Petri Kainulainen ja tuntiopettaja Suvi Kyytsönen Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Ensimmäinen vuosi lämpökuvausta takana, miltä vuosi 2019 näyttää?

Kuvaa Nautaa -hankkeen ensimmäinen vuosi alkaa olla pulkassa. Vuoden aikana olemme pohtineet yhdessä hankkeessa mukana olevien yrittäjien kanssa mihin kaikkeen lämpökuvausta voi karjatiloilla hyödyntää, hankkineet tietoa nautojen lämpökuvauksesta sekä kertoneet lämpökuvauksen perusteista esimerkiksi webinaareissa. Hankkeesta on kerrottu myös kansainvälisillä areenoilla, kun olemme viestineet eurooppalaisen EuroDairy-hankkeen sivujen kautta ja jopa vierailleet kreikkalaisessa maatalousalan koulussa.

Kesälaitumilta takaisin töihin palatessamme saimme käsiimme erilaisia lämpökameroita, joiden toimintaan ja lämpökuvauksen perusteisiin on tutustuttu huolellisesti syksyn aikana. Olemme hahmotelleet kuvausohjeistuksia, harjoitelleet lämpökuvausta ammattilaisten ohjauksessa sekä sen jälkeen kokeilleet hommaa itsenäisesti navetassa. Käytännön kokemusta kuvauksesta onkin kertynyt roppakaupalla jaettavaksi muille kuvauksesta kiinnostuneille.

Vierailin joulukuussa EuroMaito-hankkeen opintomatkalla ruotsalaisella maitotilalla, jossa oli käytössä lypsyasemalle asennettu utareiden lämpökuvauslaitteisto Agricam. Vihreät lämpökamerat kuvasivat utareet aina lehmän kulkiessa lypsyaseman läpi. Jos utareen lämpötila oli normaalista poikkeava, ilmoitti laitteisto lypsäjälle poikkeamasta niin että lypsäjä pystyi ennen lypsyn aloittamista kiinnittämään erityistä huomiota hälytyksen antaneeseen lehmään. Järjestelmä vaikutti erittäin kiinnostavalta, joskin sen hankintahinta oli ollut suhteellisen korkea.

Kuva 1. Automaattinen lämpökuvauslaitteisto asennettuna lypsyasemalle. Lämpökamera kuvasi utareet aina lehmän käveltyä laitteen ohi.

Mitä tuleva vuosi sitten tuo tullessaan? Suunnitelmissa on aloittaa lämpökameroiden testaus niiden tulevassa käyttöympäristössä navetassa, kun lämpökamerat menevät testattavaksi hankkeessa mukana oleville nautatiloille! Navettatestauksissa selvinnee, millaisia hyötyjä ja rajoituksia lämpökameroiden käytössä on. Kiinnostavaa on myös se, miten lämpökamerat kestävät kovissa olosuhteissa. Ja entäpä se tärkein kysymys eli onko lämpökuvaus hyödyllinen nautojen tarkkailun apuväline eläintenhoitajalle ja voiko esimerkiksi karjasta löytää lievästi sairaan lehmän jo ennen kuin ihmissilmä sairauden merkkejä erottaa? Entä onko lämpökuvauksesta hyötyä ontuvien nautojen havainnoinnissa ja sorkkahoitojen yhteydessä?

Tässä vaiheessa hanketta tuntuu, että ilmassa on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Positiivisesti ajateltua tulevasta vuodesta tulee mielenkiintoinen ja sopivan haasteellinen. Onneksi meillä on mukana innostunut ryhmä yrittäjiä kehittämässä lämpökuvausohjeistuksia! Huilataan kuitenkin hetki ennen tulevaa vuotta. Kuvaa Nautaa -hankkeen tiimi toivottaa kaikille hyvää joulua ja parasta mahdollista uutta vuotta!

Blogin kirjoitti Salla Ruuska Savonialta

 

Hankkeessa mukana

hankkeessat