Blog yläosa

Blogi

Kuvaa Nautaa -hankkeen blogista voit seurata hankkeen kuulumisia. Lisäksi blogissa käsitellään ajankohtaisia nautojen lämpökuvaukseen liittyviä aiheita. Blogilla on toimituskunta, johon kuuluvat koulutusvastuupäällikkö Petri Kainulainen ja tuntiopettaja Suvi Kyytsönen Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Lämpökuvausta lämpimässä

Kuvaa Nautaa -hanke ja nautojen lämpökamerakuvaus kiinnostaa kreikkalaisia eläintuotannon opinahjoja. Savonian luonnonvara-ala ja Kuvaa Nautaa -hanke sai kutsun kertomaan lämpökuvaushankkeesta Kreikan Thessalonikissa sijaitsevaan American Farm School -oppilaitokseen lokakuussa 2018. Vierailu oli osa Food Learning Export Network -koulutusvientihanketta (FLEN).

American Farm School on yksityinen nuorten oppilaitos, johon kuului oman navetan lisäksi esimerkiksi meijeri ja siipikarjahalli. Koska olimme matkanneet Thessalonikiin saakka, isäntämme veivät minut tutustumaan myös paikallisen yliopiston (Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki) professori Lymberopoulokseen ja hänen opiskelijoihinsa. Keskustelimme Kuvaa Nautaa -hankkeen tavoitteista ja siitä, millaisia asioita kreikkalaiset olisivat halunneet lämpökuvauksen avulla selvittää. Heitä kiinnostivat esimerkiksi se, pystyisikö pystyykö lehmien hiljaisia kiimoja, eli kiimoja joissa ei ole näkyviä kiiman merkkejä, havaitsemaan lämpökuvauksen avulla.

Vierailun parasta antia olivat keskustelut kreikkalaisten kollegojen, opiskelijoiden ja eläintuottajien kanssa. Heitä kiinnosti nautojen ja muiden märehtijöiden lämpökuvaus ja lämpökuvien hyödyntäminen eläinten seurannassa. Keskustelujen yleisenä teemana oli se, että tulevaisuudessa lämpökuvaus ja kuvien tulkinta tulisi olla automaattista niin, että lämpökamera kuvaisi eläimet ja järjestelmä ilmoittaisi erityistä huomiota kaipaavat yksilöt. Mielenkiintoa herätti myös muut suomalaiset EIP-rahoituksella toteutettavat hankkeet ja Kuvaa Nautaa -hankkeessakin käytössä oleva toimintamalli, jossa viljelijät ovat aktiivisesti mukana hanketoiminnassa.

Vierailuilla tehtiin lyhyitä lämpökuvausdemonstraatioita, jossa kuvasimme vuohia, nautoja ja lampaita. Jälleen kerran kävi ilmi, että kuvien ottamiseen ohjeistus sekä kuvien tulkinta eivät ole vasemmalla kädellä tehtäviä hommia sillä esimerkiksi märehtijän turkin paksuus vaikutti lämpösäteilyn määrään. Mutta toisaalta pystyimme erottamaan ontuvan vuohen jaloista lämpötilaeroja, jotka vahvistivat sen, mitä jalkaa eläin ontui. Lämpökuvauksessa näyttäisi siis olevan potentiaalia! Sama potentiaali on huomattu myös meneillään olevassa lämpökuvaus-hankkeessa, joka kertoo nettisivuillaan näin: ”One thing is for sure, we have only just started with thermal imaging in the dairy sector and as we find more applications thermal imaging will only get bigger and better!” (suora lainaus: https://4d4f.eu/content/4d4f-submission-miracle-tech-thermal-imaging-cameras) - Tästä on hyvä jatkaa!

Blogin kirjoittivat Salla Ruuska ja Ardita Hoxha-Jahja Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Hankkeessa mukana

hankkeessat